ATNR och FMT

Idag när jag hämtade stumpan från skolan, så berättade assistenten att FMT-terapeuten återigen förundrats över hur snabbt stumpans utveckling går framåt. Saker som hon gör koordinations/rytmmässigt idag hade hon absolut inte klarat för några månader sedan, och hon förvånas över hur snabbt och med vilken säkerhet hon nu utvecklas. Rätt kul att höra, får man ju säga… =) Idag, fortsatte assistenten att berätta, hade stumpan haft en övning på trummorna där hon haft två separata trummor att spela på/koordinera mellan med vänster hand samtidigt som hon haft fyra olika trummor att spela på med höger hand. Allt enligt tydliga mönster, där man verkligen får jobba på att hålla tungan rätt i mun… Jag höll verkligen med om att det lät ganska avancerat, och maken som är trummis blev helfascinerad han också. Det vara egentligen bara en sak som hade varit ”avvikande” i övningen, och det var att hon liksom ”vinglat till”/”tappat balansen” lite när hon vred huvudet åt sidorna för att kunna se och spelar på hela raden av trummor… Det hade varit en tydlig provokation av något, som för terapeuten tydligt visade att det fanns ”något” där. Assistenten hade inte själv sett det, men redogjorde ganska väl för det ändå.

Utifrån beskrivningen av övningen, har jag absolut inga svårigheter som helst med att förstå svårigheten. Ni vet ju hur jag skrev? Att stumpan i dagsläget har en extremt stark ATNR? Den reflexen utlöses genom att huvudet vrids åt sidan… Alla har vi sett bebisarna, när de kommer till den där nivån av utveckling då de börjar se sig omkring, och sen börjar greppa efter saker..? När deras huvud vrids åt sidan, så sträcks armen (och benet) helt på den sidan dit de tittar – medan armen (och benet) på andra sidan böjs. Det är ATNR, den asymmetriska toniska nackreflexen. Det är en av flera reflexer som har en stark vestibulär koppling, och alltså när den är aktiv kan förorsaka balansproblem just vid vridning av huvudet från sida till sida. Förändringen i muskeltonus skapar obalans. När jag testar stumpan i stående nu, kan jag lätt känna hur hennes kontrollerade balans förloras när jag provocerar genom att vrida hennes huvud. Övningen hon gör i FMT´n triggas hennes nu väldigt starka reflex, och hon fixar nu inte riktigt att jobba emot med muskelkraft i en så dynamisk och koncentrationskrävande övning. Det är just alla små saker kopplade till denna reflex som nu framträder allt tydligare hos stumpan. På skolan går det rätt bra, mycket troligt framför allt för att hennes assistent är så duktig på att anpassa hennes övningar nu. Men när hon kommer hem och jobbar med läxor och sånt, då funkar det dåligt. Tröttheten på eftermiddag/kväll gör att hon inte alls längre klarar att kompensera med muskelkraft, och då får reflexen verkligen fritt spelrum.

Jag måste nog skicka med lite papper till terapeuten tror jag.. Jag vet inte hur länge det kommer dröja innan vi är förbi ATNR i programmet heller. Just nu kämpar hon ju med resterna av de tidigare reflexerna, och så görs det åtminstone fram till början av maj. Sen får vi se om de gett med sig – i så fall går vi vidare till ATNR och lär ha börjat se lite effekt redan när hon börjar i andra klass till hösten. Men troligare kanske, är att hon får jobba på ett tag till där hon nu är. Då tar vi oss an ATNR till hösten kanske, och sen lär den ta en period att jobba sig igenom. Nästa år kanske..? Ska bli spännande som f-n att se hur hennes utveckling ser ut då.. 😉