Bestulen. Vad gör man?

När jag skulle hämta stumpan idag, var hennes assistent lite nervös. De hade inte hittat stumpans telefon (hon har sin iPhone med varje dag, har schema etc i den) när de skulle gå till bilen, och assistenten hoppades på att stumpan kanske inte alls hade haft den med sig idag.. De hade använt iPaden för schemat istället tydligen, så hon hade inte tänkt lika mycket på det där med iPhonen. Jag kollade med maken som dock var helt säker på att telefonen var med, så vi loggade in på hitta min iPhone för att se var den befann sig. Sen, följde i vinterkylan en jakt runt på skolan.. GPS:en är ju inte exakt, men den rörde sig huvudsakligen kring två områden – mellanstadiekorridoren och gymnasiet/biblioteket. Vi ringde massor av gånger medan vi sprang runt på ställen där de varit under dagen, men hörde inget. Stumpans kompisar berättade att de sett den hänga på klädkrokarna utanför matsalen tidigare under dagen, vid lunch. Hon hade tydligen glömt den på kroken efter att ha hängt av sig kläderna.

Telefonen var ju inte kvar där, och vi kunde vid GPS:en se att den rörde lite på sig. Ungefär vid 50:e försöket att ringa till den, efter en timmes letande ungefär, så svarar en kvinna irriterat i telefonen… Det blir ett förvirrat samtal, men kvinnan lugnar sig snabbt och ställer lite motfrågor. Det visar sig att en flicka i en annan klass har tagit telefonen, garanterat på matan eftersom det är enda gemensamma geografiska punkten. Väl i klassrummet började telefonen ringa och läraren tvingade henne att lämna ifrån sig telefonen, vilket skedde otroligt ovilligt (alla barn får lämna ifrån sig telefonerna under lektionstid tydligen). När telefonen fortsatte att ringa, blev hon mer och mer stressad och ville inte svara på frågor om vem det var som ringde.

Vi fick ju tillbaka telefonen, men hittills har telefonväskan inte kommit tillbaka. Att det är stumpans telefon är ju helt klart, både eftersom den ringde och för att hon har ett personligt skal med sitt foto.. Att flickan tagit den är helt klart, och hon hade också helt klart ingen tanke om att lämna tillbaka den. Stumpan är lite orolig av händelserna, och undrar hela tiden var hennes väska nu är. Jag hoppas att vi får tillbaka den imorgon, men vet ännu inte om flickan har den kvar eller om hon har slängt den för att det skulle vara lite mindre uppenbart.

Vad jag nu funderar över, är hur jag ska hantera detta… Jag vill helt klart markera på något sätt att det inte är ok att ta någon annans saker, och jag vill absolut att flickan ska lära sig något av detta. Vi har fått tillbaka telefonen i alla fall, väskan var otroligt praktisk och den enda som stumpan har accepterat men vi lär väl kanske kunna hitta nån liknande annars. Men hur gör man i såna här lägen? Polisanmälan? Känns lite drastiskt, framför allt eftersom vi fått den tillbaka (om än inte pga flickans dåliga samvete..). Prata med hennes föräldrar? Låta läraren ta diskussionen med flickans föräldrar? Enligt stumpans assistent är det en ”redig” lärare, men jag skulle ändå vilja veta att allt verkligen kommer fram. Delvis också för att jag vill kunna förklara hela händelseförloppet för stumpan, det blir ju väldigt abstrakt och hon har nog väldigt svårt att förstå att någon kan vilja ta något som inte tillhör denne. Jag skulle vilja att stumpan förstod att det är vad som händer; tar man något som inte tillhör en så anmäls det till polisen som tar tag i saken. Det är viktigt för mig att hon känner att jag backar upp henne och gör rätt för hennes skull, samtidigt som jag inte vill vara en dramaqueen och ställa till det mer än nödvändigt. Man får ju ändå utgå från att en tjej i tioårsåldern inte är någon utstuderad superskurk ännu… =)

Så.. snälla, har någon något tips?