Gymnastik!

Ja nu har vi varit iväg igen. Lite smått kaotiskt blir det, den där bra strukturen som jag skulle behöva göra inför ett besök i gymnastiksalen… den hinns liksom inte riktigt med. Sen beror det också lite på att vi inte haft möjlighet att införskaffa allt tilltänkt materiel än heller. Ge oss några veckor till, så är vi nog på gång sen. Men jag tänkte i alla fall passa på att ge lite exempel på vad vi gör när vi är där!

IMG_4136
Det här är en klassiker. En ganska välanvänd lösning, som går att variera ganska mycket. Vi kör krypande på knä (med riktigt hala byxor = jättebra träning för att stärka armar och förbättra proprioceptionen, samt jobba med bukstabiliteten/styrkan), gående på händer och fötter (lite mer balansutmanande, och variationen främjar praxis), eller gående upprätt (att gå på lutande plan kan vara nog så utmanande då det kräver anpassning av tyngdpunkten och här kräver att man har koll på sin balans och var man sätter fötterna). Ett högre hinder och rejält hala byxor ställer höga krav på styrkan! Väl uppe följer gång på bom med händerna på den övre bommen, fram och tillbaka till plinten igen. Därifrån hopp ner på mjuk madrass, och vi kan variera höjden på plinten. Att hoppa fritt i luften är påtagligt utmanade för det vestibulära sinnet, och kan vara ganska tufft för ett barn med vestibulära svårigheter och en tydlig mororeflex. Studsmatta har vi inomhus hela vintern och utomhus hela sommaren, men det här är ändå ett fint tillskott! Vill man variera ytterligare kan man använda madrassen från andra hållet för ”handvolter” (= springa, sätta händerna i och göra en flygande kullerbytta) vilket är här poppis hos tjejerna). Man kan också ta vägen över plinten baklänges, vilket ger lite tuffare klättring och sen antingen gång på lutande plan nedåt eller rutschkana.

IMG_4137
Vanlig balansgång, naturligtvis! En övning som innefattar både att faktiskt ta sig upp på bommen utan hjälp, och att gå balansgång efter förmåga. I vår familj ligger ungarna på lite olika nivå. Att bommen är så pass lång, ger också möjligheter att både klättra över och krypa under!

IMG_4138
Lång matta för både kullerbyttor och rullning. Eller allehanda galenskaper… =D

IMG_4139
Räck, för att hänga i och leka apa – både enklare varianter och regelrätt knäveck tex. Snurra runt på om man vågar. Att hänga i händerna och kunna få upp sina fötter ställer faktiskt en hel del krav på styrka och tonus.

IMG_4140
Kasta mot mål; ärtpåsar och jongleringsbollar. Ärtpåsarna går naturligtvis också att balansera på huvudet medan man gör något annat (gå på balansstenar tex – se längre ner), och jongleringsbollar kan man hitta på mycket roligt med!

IMG_4141
Vi har naturligtvis också större och lite greppvänliga bollar att både kasta och fånga, samt bollar med lite mer tyngd (1-2 kg) för att ge lite bättre input för barn som behöver jobba både med proprioception och muskeltonus. Att kasta tunga bollar är riktigt fiffig träning, men det är lite riskabelt att ägna sig åt hemma.. 😉 Ute på sommaren går bra, nu på vintern är gymnastiksalen bra att ha. Att kasta och fånga kan vara en jättetuff övning för ett barn med sensomotorisk problematik, både pga motoriska svårigheter och pga ibland stora svårigheter med visuell perception; svårigheter med att se i 3d, svårigheter med djupsynen, svårigheter med att kunna urskilja föremål mot bakgrunden, svårigheter med ackommodationen osv.

IMG_4144
Vi har också med oss lite olika ”småsaker”. Som tex burkstyltor, hopprep, rockringar osv. Rockringar är fiffiga att både använda ”klassiskt” – om man klarar det naturligtvis, på armarna, att kasta mot, eller tex använda som hinder på golvet att hoppa mellan.

IMG_4143
Balansstenar i tre olika former, storlekar och höjder är en liten favorit. Här syns en standardbana, men man kan ju också använda dessa ”mellan” andra andra hinder för att få ännu lite större variation i höjd och praxis. Tex fram till en ribbstol som man sedan måste klättra i för att ta sig till fortsättningen (och hitta den med sina fötter när man kommer ner!), på varje sida om en bom som man måste klättra upp på/ner ifrån o dyl. Går att variera kraftigt både materielmässigt, och teknikmässigt. Det är en sak att gå ganska fort – en annan sak att gå sakta. Det är en sak att alltid ta en viss fort först, en annan sak att variera. Det är en sak att dra nytta av hastighet, och en annan sak att alltid stanna till på varje sten el i varje steg (med en fot på vardera sten som ligger intill varandra) – att hålla balansen när du är helt stilla är svårt! Det går också att lägga stenarna lätt vid sidan om varandra i riktning framåt för att underlätta för ”normal gång”, eller så kan man ha samma placering men börja med den andra foten och på så vis tvingas gå ”i kors” istället… =)

IMG_4145
Romerska ringar, att bara göra konster i eller hänga som man vill. Vi satsar en del just nu på att hänga och svinga sig från en plattform till en annan. Detta just för att jobba med tonus i buken och nedre delen av kroppen.

IMG_4146
Ribbstolen nyttjar vi naturligtvis! Idag bara ”enkelt”, men tanken är att det också ska hänga hinder i dem. Tex rockringar och hopprep att klättra igenom!

IMG_4147
En matta över två bänkar ger lite ökad motivation till ålning. Vi använder naturligtvis också golvet i övrigt till att åla, krypa, rulla osv. Den stora ytan ger också möjlighet till att leka ”härma John”, härma olika djur, leka med begrepp kopplade till kroppen (såsom ”gör dig så lång/tjock/rund som du kan”) eller forma saker själv (skriva bokstäver med kroppen) – en massa fiffiga saker som ökar den spatiala medvetenheten. En jättefiffig variant för tonus och styrka i armar/axlar och bål, är att göra en bana där man får ”gå skottkärra”. Svårigheten reglera ganska lätt genom att en vuxne ändrar sitt eget grepp (hålla i knähöjd? hålla på låren? hålla under höften? tänk på att skydda ryggen på barnet – inget barn ska ”hänga i svank” för att styrkan/stabiliteten ännu inte räcker till!)

Det är några exempel på saker vi kan hitta på. Alla jobbar på sin nivå, och så har vi sedan med oss lite mer ”specifik” utrustning. Det kan handla om iPad med uppskattad musik, kanske hörlurar till någon som vill vila en stund från ljudet. Det kan handla om en filt om någon vill avskärma sig en stund och bara mysa med en förälder på en mjuk matta, och det kan handla om frukt för att förebygga blodsockerdippar när aktiviteten varit hög. När vi är helt igång kommer aktiviteten också att inkludera en regelrätt avspänning i slutet, ett nog så viktigt moment! Här kombinerar man gärna med att stryka eller trycka på barnet, för att förstärka känslan av kroppens konturer. Efter aktiviteten njuter ungarna en stund i duschen medan vi andra plockar undan. Det är en intensiv aktivitet, men ger oss oerhörda möjligheter till att just ”generalisera” ökad sensomotorisk förmåga. Den specifika träningen ger grunden, sen behöver alla barn jobba med naturlig aktivitet på en mängd olika sätt för att verkligen bli trygga i sina egna kroppar. Rörelseglädje är viktigt! En gymnastiksal kan ge stora möjligheter, detta är delar av vår variant för barn på just dessa nivåer men möjligheterna att variera sig och öka svårighetsgraden är nästan obegränsad. Kanske kan vi inspirera någon annan..? 😉