Julen nalkas.. =)

Idag har vi övat julsånger här hemma! Jag och småttingarna drog igång lite ringdans när vi var ensamma hemma, och lilleman hakade verkligen på ”Räven raskar” och ”Vi äro musikanter”. Vi hade jättekul! Myset var inte lika fascinerad, men drogs med att stumpan när hon sen kom hem från skolan. Då helt plötsligt var det jättekul… =) Det märks på många sätt att stumpan varit med ett tag, att hon är bekant med sångerna och grejen som sådan. Hon sjunger med, skrattar och dansar, och hakar också direkt på när vi sjunger de lite lugnare julsångerna. Jag satte mig framför pianot när jag inte orkade dansa längre, och ungarna kom med förslag på sånger. Stumpan varierade sig lite och ville då gärna ha de finstämda sångerna, medan lilleman helst bara ville höra Vi äro musikanter – i bustempo (variera tempot helt oväntat titt som tätt, och kör sen ett jätterace!). Myset tappade lusten lite, hon undrade nog hur det kunde komma sig att alla kunde sånger som hon inte alls kunde..

I övrigt planerar vi för jullov, julklappar, julpynt, julmat – ja allt det där som hör julen till. Vi är lite sent ute, men kommer i alla fall göra det enkelt för oss i år så det gör nog inget. Jullovet blir långt, får väl se hur bra det funkar.. Men vila behövs nog, för att stumpan ska orka hela vårterminen sen. Imorgon är sista skoldagen (eg fritidsdagen), och sen blir hon hemma fram till den sjunde januari. Maken lär jobba alla klämdagar, men förhoppningsvis inte hela dagar i alla fall… Vi får passa på att vila, mysa, och göra en massa förberedelser inför nästa år. Det är väldigt mycket nystart varje termin, och det innebär en passande tid för ny planering och nya tag med saker.

Klurar lite på nyårslöfte faktiskt också.. Brukar ni ha något..? Det brukar jag, nästan varje år. Kan faktiskt inte alls minnas vad mitt förra var, men jag tror att jag brukar vara rätt duktig på att lova sånt som är angeläget och sedan hålla det. Får klura lite på vad som är relevant inför det kommande året…

Lovet i övrigt, lär innehålla några delar framför allt:
– ett TEACCH-projekt för myset! Vi ska ta ordentligt tag i hennes tydliggörande pedagogik, vi ska fixa ett ”mobilt schema” och en väl anpassad apple-variant till henne med allt hon kan tänkas behöva i den vägen.
– naturligtvis den sensomotoriska träningen och den generella motoriska aktiveringen.
– genomgång/lite noggrannare koll av stumpans matematik för att se hur väl allt nu flyter, och lite mer arbete fokuserat på språksystemet.
– vi ska läsa böcker I MASSOR och samtala om det vi läser.
– vi ska leka! Vi ska leka, sjunga, busa – kommunicera!
– och vi ska resa ner till makens släkt, vilket lär bli ett äventyr… =)