TEMA Semester – den kanske kommer..?

Japp, nu är vi där – sommarlov… =) Stumpan har gjort ett par veckor ”extra” på fritids och maken har jobbat, men nu är hela familjen ledig i sex veckor. Så ledig som den här familjen blir i alla fall..

Igår kväll var jag uppe och såg till att vi kom överens om en ”basplan” för ungarna, ett slags grundplan som gäller alla dagar vi är hemma och som syftar till att skapa lite struktur. Kommer den alltid att följas..? Självklart inte, men i den här familjen behövs hållpunkter för att vi ska överleva. Vill ni höra..?

Frukost klockan åtta, det lär nog stämma för ungarna brukar vakna rätt tidigt även om de är helt lediga. De rusar inte direkt till frukostbordet, utan behöver sen jobba upp lite aptit först. Allt frukoststök tar onekligen sin lilla tid här hemma, eftersom alla vill ha sin egen variant och det sen ska till lite vitaminer och andra nyttigheter. I bästa fall hinner man sen borsta tänderna innan tjejerna springer ut. Efter frukost och allt morgonstök (träna påklädning, borsta tänder etc) är det tänkt att lilleman och jag ska gå igenom hans ”gymnastik” – den sensomotoriska träningen. Eller i alla fall första delen, just nu är det uppdelat i två delar faktiskt med två övningar morgon och en övning på eftermiddagen. När gymnastiken är klar, är tanken att vi ska köra ett litet öga/hand-pass med olika övningar för att jobba lite med hans viljemässiga motorik i arm/hand. Efter det siktar jag på en tur ner till tvättstugan, och i den bästa av världar är jag/vi (jag och lilleman troligtvis) sen klar innan vi måste börja med lunchen. Att laga nyttig mat från grunden, vara kreativ nog för att gömma lite grönsaker, och sen också få till det där med probiotika och enzymer – ja det tar sin lilla tid. Onekligen. Att sen försöka inkludera ungarna lite, ja då är det fulltidssysselsättning…

Efter lunchen som planeras till klockan 11.00 följer ett kort ”matte- och klurigheter”-pass med stumpan, där jag troligtvis också kommer bygga in lite språkträning. Sen är det ”fritt” en stund innan myset får köra sin sensomotorikträning. Hennes träning är så kort, så den görs lite sådär i farten innan nästa punkt på schemat: en förälder läser böcker en stund för barnen (språkträning) medan den andre ser till att fixa ett nyttigt mellanmål – i med lite mineraler och spårämnen, nyttiga fetter och vitaminer liksom. Efter mellanmålet vid 13.30, innan stumpan hunnit springa iväg, så haffar jag henne och så går vi igenom hennes sensomotorikprogram. Troligtvis följs det av en ny tur till tvättstugan innan vi kör lillemans andra sensomotorikvända och jag hinner spela lite musik och prata med lilleman. Sen drar middagsrutinen igång… Middag bör hinnas med senast 16.30 så att vi sen är fria att ge oss ut på cykeltur, aktiviteter i trädgården eller en tur i skogen på kvällskvisten. 19.00 kör vi fika och sen får ungarna välja lite vad vi ska göra fram till läggning vid halv nio. De flesta dagar funkar allt hyfsat, sån är planen ;), och vi är inte mer försenade än att alla barn i alla fall sover vid 22.00. Då plockar vi undan en sista vända, fikar lite själva och hinner prata en stund, innan vi stupar i säng… Rakt igenom hela dagen, utöver de fasta tiderna, gäller naturligtvis en nödvändig språkmedvetenhet, ett förhållningssätt som är lågaffektivt och i alla (!) lägen främjar kommunikation, samt det nödvändiga medlandet mellan tjejerna och det aldrig sinande behovet av att stötta lilleman. Killen finns alltid i mina tankar, om jag inte tillfälligt lämnat över det tänkandet till maken för att tänka på tjejerna en stund istället. Ett stort mål för oss under sommaren är att båda föräldrarna ska hinna ha rejäl kvalitetstid med alla tre barn en stund varje dag.

Så semester..? Tja… Förhoppningsvis kommer jag fixa att ge maken en stunds ”ledighet” varje dag då han kan pyssla med sin hobby, det kommer krävas för att han ska orka. Och förhoppningsvis kan jag hålla allt under alla dagar så pass flytande att jag klarar att hålla orken uppe. Imorse när jag vaknade, med tankar på att vi nu börjar ”sommarlovet”, så kom det lite av sig. Maken tyckte att han behövde sovmorgon, vilket innebar att jag hade mer att göra än vanliga dagar. När han sen klev upp, drygt en timme efter oss andra och lagom tills dess att frukosten var klar, så satte han sig vid datorn och… jobbade. Japp, det är semester det. Företaget han jobbar på har på gott och ont inte riktigt nån strikt hållning när det gäller ledig tid.. Det är för oss många gånger positivt, eftersom vi har ett aldrig sinande behov av flexibilitet runt omkring oss. Men tja det är väl inte jätteskoj att veta att jobbet kommer vara ständigt närvarande under hans semester. Han jobbade kanske 1,5 timme i morse med sånt som jobbet annars skulle ha väldigt svårt att få till, och lagom tills att han var klar ringde hans chef. Då drog dock båda tjejerna så pass i honom att han inte kunde svara…

För att toppa allt detta, inleder vi sommaren med tre tandläkarbesök på en och samma vecka – ni vet sånt där som gärna skjuts upp tills dess att man är ledig och har mer tid. Eftersom tandläkaren befinner sig i stan, så har vi totalt sett minst fyra resor dit under veckan – 6 mil enkel resa. Någonstans mitt emellan allt detta ska jag hinna planera för och tillverka material för stumpans ”matte och klurande”, hitta nytt material till lilleman, hitta bra aktiviteter till myset, dra igång kontakten med Drottning Silvias Barnsjukhus och planera den galet avancerade resan. Maken ska försöka hinna med gräsklippningen, beställa en stor container så vi kan bli av med en vääääldig massa skräp igen, och så borde han försöka åtminstone BÖRJA på att byta vår ytterpanel.

Så semester… kanske nästa vecka..? 😉