Välmående – en faktor som påverkar träningseffekten

När jag skriver om träning och effekter, så är det helt omöjligt för mig att inte reflektera över de andra faktorer som påverkat utvecklingstakten för oss. Det finns flera faktorer; kost, kosttillskott, bemötande, stressnivå osv, men det övergripande begreppet är helt enkelt välmående. Fysiskt välmående kanske i fokus, men då psykisk ohälsa i alla former också tar sig fysiska uttryck så kan man egentligen tala om välmående generellt. I vår familj, så har ju den fysiska hälsan varit ganska ”skral” tidvis. Det har gjort att vi liksom inte kunnat undgå att vilja jobba med den biten specifikt, och börjar man så är det ju rätt enkelt – det som inte har effekt alls det får en bara att leta vidare, medan det som får bra effekt är sådant som man fortsätter med. No rocket science, alls.

Magproblematiken stod länge i fokus för oss, eftersom den var så påtaglig. När till och med habiliteringspersonalen gav rådet att testa mjölkfri kost, så gick liksom startskottet. Vi hade innan inte alls tänkt testa, men det fick oss att inse att problemen var så stora att vi inte längre kunde hoppas på en enkel lösning. Kosthistorien är lång, krokig och bitvis lite avancerad så den tänkte jag inte gå in på i detalj nu. Men kontentan för oss var viktig; när vi ”hittat rätt” med kosten, så började ungarna må mycket bättre på alla sätt. Jag, som innan varit mycket skeptisk till hela kosttillskottsindustrin, fick också inse att det för oss var en nödvändighet. Att hantera sjukdomar på för oss rätt sätt är ytterligare en faktor som varit outsägligt viktig för oss! Det är liksom så att vi har ett antal livsviktiga milstolpar som vi kan följa, när vi blickar tillbaka på den nio år långa autismresan. Beslut vi tagit, som av specifik anledning verkligen visat sig vara helt rätt och som därigenom tagit oss/ungarna rejäla kliv framåt. Jag gissar att många av er kan räkna upp de egna milstolparna? Att ni också upplevt samma fenomen – gissningsvis inte alltid efter samma beslut som visat sig vara rätt för oss.. Barn är individer, orsakssambanden är många och det finns kanske lika många ”rätta vägar” som det finns autistiska barn. Våra milstolpar är i alla fall dessa:

– beslutet att lita på magkänslan och strunta helt i alla andras tankar om hur man bör ta hand om och uppfostra sina barn, det som mynnade ut i ett oerhört nära föräldraskap med en intuitiv lyhördhet för barnens respektive behov. I detta fack har vi sedan lagt alla delar av bemötande, alla diskussioner med förskola och skola, samt många delar av pedagogiken. Allt här handlar om att utgå från precis det här barnet, analysera och förstå allt så bra vi bara har kunnat, och utgå från det när vi planerar och agerar.
– beslutet att hitta tillbaka till den naturliga kommunikationen, glädjen i samspelet, det som mynnade ut i vårt fokus på Floortime. Det här handlar om att se barnet innanför begränsningarna, stimulera den naturliga utvecklingen i en trevlig kontext.
– beslutet att lita på magkänslan att motoriken och perfektionen hade större betydelse för vad vi såg än vad habiliteringen ville diskutera, vilket efter en inledande fas mynnade ut i beslutet att påbörja den sensomotoriska träningen. Det här är det avgjort viktigaste beslutet för utvecklingen, att våga tro och testa utanför mina tidigare ramar har gjort all skillnad. Det går att påverka allt det där omöjliga!
– beslutet att lägga om kosten, vilket efter låååång tid stabiliserade sig där vi nu är idag; kost fri från gluten (inkl allt veteprotein och också den rena havren), mjölkprotein, sojaprotein, ägg och sesam, med tillägg utifrån respektive känslighet som mest handlar om korsreaktion pga pollenallergi. Mat så långt som möjligt ekologisk eller kravmärkt, fri från gifter och tillsatser, med naturliga fetter. Fokus kan beskrivas som en varierad, antiinflammatorisk kost med noggrant näringsintag jämnt fördelat över dagen. Stort fokus på tillräckligt intag av näring och vätska, framför allt vid infektionen/annan stress!
– beslutet att hitta de riktigt värdefulla kosttillskotten, som för oss är en riktigt bra ”multivitamineral-bas”, kompletterad med curcumin och q10. Fler saker har haft effekt, men vi kan se tre tydliga trappsteg som sammanfaller med 1) den senaste kostomläggningen + multivitamin och probiotika, 2) tillskott av curcumin, samt 3) tillskott av Q10. Till det här med kost och kosttillskott hör helt klart en stor del av mito-funderingarna, och insikten om att vi behöver ha en oerhörd beredskap och handlingskraft vid infektioner – något som gjort all skillnad när det gäller de svåra regressioner som vi tidigare sett i omgångar. Det handlar i förlängningen om att hitta alla vägar till öka energiproduktionen och minska energiförlusterna.

Minskad inflammation i kroppen, förbättrad tarmfunktion, förbättrad ämnesomsättning och ständig koll på energinivån. Allt detta har gett deras kroppar chans att producera den energi som behövs, upprätthålla balans i systemen, och på så sätt fungerar allt lite lättare. Det finns mer energi till att utvecklas helt enkelt! Sålunda har den sensomotoriska träningen fått mer och mer utrymme att verka, och vi fått glädjen att gång på gång spränga gränserna för vad som är möjligt. Att få må bra, är viktigt! Det är viktigt att komma ihåg att många olika saker kan påverka kroppens förmåga att fungera, och att det kan skilja sig rejält från barn till barn. Genom att analysera, driva sina frågor vidare och på ett ansvarsfullt sätt prova sig fram, kan man göra stor skillnad för sitt barn!