Julmat i nya tider

KOSTDec 25 20130 Comment

Ja.. Det här med kosten var ju något vi funderade över en hel del inför julen i år. Maken har varit ganska måttligt fascinerad får jag nog säga, och har nog innan tänkt att vi ändå skulle ”fuska” lite i jul. Så här med facit i hand, så är vi nog alla mer än nöjda tror jag =).

Frukostar har bestått av risgrynsgröt kokad på kokosmjölk (jättegott!) eller på hemmagjord kokosyoghurt med eller utan ”banan- och avokadoyoghurt” till. Till gröten äter ungarna kanel, och ev några droppar honung. Maken har bakat små frallor, sina ”vanliga” som han har kryddat med vörtkryddor för lite juligare smak, och så har vi ätit hårdbröd. Att släppa tunnbrödet var nog min värsta julomställning, men det tog jag ju för några år sedan. Har tänkt prova lite olika nya recept på tunnbröd, men det blir liksom inte av. För mycket tid och kraft på något som jag ju helt tydligt klarar mig utan. På smörgåsarna har man här i huset antingen ingenting (gott om folk som vill ha det så här hemma..), eller så tar man skinka med senap och äppelmos, eller så tar man lite gravad lax med gravlaxsås. Ingen har lidit någon nöd, verkligen!

Luncher och middagar ser ju ganska likadana ut, för oss vuxna i alla fall. På vårt julbord hittar man:
– julskinka av kalkon, mycket god! Hade vi inte hittat den hade det kanske blivit en liten skinka till maken, vanlig, och en helstekt ekologisk kyckling till mig.
– köttbullar av kyckling eller kalkon, eftersom vi inte la ner nån kraft på att göra egna av älg. Älg hade naturligtvis varit bättre, men med en halvsjuk familj så fick det duga – och goda var de!
– prinskorv, eller ”babykorv” som myset har döpt dem till… =) Hon var jätteförtjust!
– ugnsstekt lax och gravad lax, och så fick vi lite varmrökt regnbågslax av ”mormor” idag vilket blir veckans lyx… Till laxen kan man äta potatismos och den vanliga såsen om man inte är så sugen på julmat, eller så äts den till gravlaxsås (gjord utan ägg naturligtvis hemma hos oss).
– tjälknöl! Det är nog vår egen tradition numer, och en populär sådan för min del.. Det är bara jag som äter den, men den är nästan det bästa med julbordet!
– potatispudding, makens absolut viktigaste produkt på julbordet. Det garanterat mest besvärliga sättet att tillaga potatis, men gott är det. I år med lite husk, teff och mandelgrädde, istället för vetemjöl, mjölk och ägg som det är i vanliga fall. Minst lika god som vanligt!
– inlagd sill. Ok lite fusk för det kommer ju in lite socker där. Men hittills är sillen faktiskt orörd, vi får väl se om den går åt…
– rotsaksgratäng eller potatisgratäng, på kokosmjölk och smaksatt med vitlök. Wow!
– syrade grönsaker, för att hjälpa magen på traven och för att det är så gott.
– Janssons frestelse. Den är faktiskt inte tillagad hemma än, men vi har ätit den hos ”mormor”. Gjord på kokosmjölk och lite mandelgrädde. Helt klart den godaste Janssons-variant jag har ätit nån gång. Jag fick tack och lov med mig resterna hem.. *rodnar lite*
– kokt potatis om det blir sill, men faktiskt inte annars längre. Jag äter hellre gratäng och janssons, och maken äter bara sin pudding i stort sett..

Det dricks inte längre nån julmust här i huset, vilket innebär att vi nog har minskat sockerintaget över jul med 50%… Vi äter heller inte längre julgodis av sånt slag som tidigare, vilket innebär att vi kommer undan ungefär 48% till av sockret.. Vi gjorde faktiskt en liten omgång lite lättsötad knäck (betydligt mer socker än jag hade önskat) och stumpan blev direkt alldeles stirrig.. Hon försökte få med sig sina syskon i ”tjatet” men de ville faktiskt inte alls ha. De har hellre ätit frukt eller våra pepparkakor som är lätt sötade med honung. Funderar på att göra nån annan saffranssmaksatt julkaka imorgon, och bjuda på lite julfika a la ”vår style”. Vi får se.

Jag har i alla fall aldrig varit med om att jag har mått så här bra över jul, skillnaden är otroligt markant. En regelbunden dos av probiotika, och ett större fokus på fisk (och älg) har förändrat julen till det bättre. Det har varit lugnt och skönt att framför allt vara hemma, så det finns nog anledning att tro att vi fortsätter så – eller i mindre skala hemma. Barnen mår absolut bäst hemma, orken räcker inte alls lika länge i annan miljö.

Vi har i alla fall haft en jättebra jul, trots sjukdom. Barnen har fått jättefina saker, och det har även vi vuxna. Nu är jag en yoghurtmaskin och två syrningskrukor rikare, lillemans bokhylla och musiksamling har vuxit påtagligt, och tjejerna har fått ganska många ”likadana” saker vilket innebär att vi slipper bråk om vem som ska ha vad här hemma. I morgon avslutar vi julen för den här gången, och börjar så smått sikta mot nyår och nya nyårslöften. God fortsättning alla!