KOSTDJUNGELN DEL 4 – något uppdaterad

KOSTNov 08 20130 Comment

Jaha, så nu vet vi. Ett rätt bra resultat blev det nog kanske, stämmer bra överens med vad vi upplever. Finns fler saker som förklarar varför det inte varit tillräckligt med ”bara” mjölk/gluten/soja.

Maken, tål tydligen mjölk! Galet, I know. Vid det här laget trodde jag nog att ingen kunde dricka mjölk… =D Getmjölk tål han tydligen inte dock. Han bör inte äta vete (reagerar på både gliadin och gluten), och eftersom han inte ska äta gluten funkar inte heller råg eller korn. Havre reagerar han kraftigt på, så det går också bort. Riktigt jobbigt, är att han också reagerar på majs… Så hans smörgåsdagar verkar verkligen vara slut. Vad bakar man på då..? LCHF-bröd? Tror inte jag få i honom. Han, som alltid gnällt över att han inte mår bra på fisk och skaldjur, får rätt – för han bör helst inte äta nåt sånt. Möjligtvis lax nån gång ibland. Några ”fisk-saker” han reagerar på tycktes lite konstiga först, men efter lite detektivarbete inser jag att det med all säkerhet är en korsreaktion och att han är lite känslig mot kvalster. Han bör inte äta några mängder fläskkött. Men det tydligaste av allt, är nog att han reagerar mycket starkt på socker och jäst…

Uppdatering: Det funkar tydligen helt ok att baka utan majs också.. =) Teff, mandel, bovete, och ris, i kombination med lite citronsaft och bikarbonat och bakpulver. Maken är nöjd.. Han kan inte äta mjölkprodukter i dagsläget, får ont då men vi hoppas att det nu beror på enzymbrist så han ska testa ett tillskott av enzymer och se om det går bättre.)

Stumpan, tja hon får ingen reaktion på mjölk men har ju inte heller ätit det på några år. Blir lite fundersam där, undrar om det ens är möjligt att hennes starka mjölkreaktion kan ha varit sekundär till glutenproblematiken..? Troligtvis inte eftersom hennes positiva reaktion var så stark när vi plockade bort mjölken… *suck* Mjölk, vete, gluten, korn, råg, och havre går bort. Majs funkar, tack och lov! Soja ger henne inga jättehöga poäng, men kommer fortsätta vara borta ändå. Ägg ger istället HÖGA poäng. Tranbär ger utslag. Kaffeböna ger utslag, vilket garanterat betyder koffeinet i CocaColan (som numera är ett minne blott). Sen dök sesamfrö upp? Skumt tyckte jag. Men sesamfrö korsreagerar med nickel, och nickel finns i ganska hög halt i tex kakao vilket vi är högkonsumenter av. No more chokladig kladdkaka… =(

Lilleman, tja han fortsätter också GF/CF. Han reagerar också starkt på sojaböna, och tom en del på gröna ärtor. Även han åker dit ordentligt på ägg och kaffe (lite svårare att se kaffe för honom, men visst har jag tömt lite kaffe i hans chokladbollar…). Tranbär (hans histaminproblematik syns i några saker), kvalster på samma sätt som hos maken, och sesamfrö (alltså kakao) lika som hos stumpan. Sen får han också KRAFTIGT utslag på citrusfrukter och vindruvor – så vi säger adjö till en del frukt och till russin… =(

Myset, fortsätter också GF/CF. Hos henne är det svaga utslag, vilket är ett tecken på att hennes immunförsvar är dåligt utvecklat än (ingen dagisunge, har hoppat över en del vaccinationer, inte behövt äta så många saker hon inte tål..). Sojabönor slår dock kraftigt igenom, vilket vi ju visste, och även hos henne är ägg ett no-no. Hon bör inte heller äta jordnöt eller pecannöt (hon älskar sina nötblandningar..). Hon bör heller inte äta vindruvor, men annan frukt tycks gå bra. Tonfisk/makrill är inte så bra, och hon är (lika som jag) lite känslig mot flera animaliska proteiner så hon mår bäst av lax, vilt och sen att växla övriga proteiner.

Jag själv? I´m a mess! Jag är väldigt känslig mot mjölkprodukter! Så känslig att jag inte har ätit mjölk på tre år men ÄNDÅ får utslag på testet! =D Tydligen förklaras det av att mjölk faktiskt kan korsreagera med nötkött – vilket jag inte bör äta (och vilket jag redan visste). Jag bör inte äta nöt, och heller inte fläsk. Jag visar tecken på känslighet även mot kyckling och kalkon, men mycket möjligt kan det förklaras av en korsreaktion med ägg – vilket jag reagerar starkt på. Ingen mer bea… VAD äter man till grillat när man inte får bea, och inte kan äta yoghurtsåser..?? (Uppdatering säger att jag faktiskt har hittat en ersättningsbea..!) Jag bör hålla mig undan kaffe/koffein helt och hållet, hassel- och pekannöt går bort, även jag får välja bort kakaon, och så gäller fortsatt strikt naturligt glutenfri kost. Även jag reagerar på socker. En viss känslighet mot ASA (bensoesyra och acetylsalicylsyra) finns, så såna bär går bort. Jag tycks vara lite känslig mot kvalster vilket förklarar att jag så ofta är täppt i näsan nattetid. Och efter att jag sammafattat allt för mig själv, kan jag notera att jag är uppenbart påverkad av lektiner. Det går igen i allt, slår hårt. Jag ser att jag inte ska äta bönor, och bönor har jag ju gillat så det kan säkert vara en del i problematiken. Vad gör man åt lektiner undrar ni? Det finns en plan, förhoppningsvis funkar den…

Det har faktiskt varit oerhört intressant att gå igenom och få lite förståelse för alla korsreaktioner, och få chans att se nya mönster i mående hos oss alla. Det känns bra att vi nu vet vad vi måste ta itu med, och bra att veta precis vad som varit problemet hittills. Allt vi har sett stämmer bra överens med våra upplevelser, och det känns bra. Somliga saker såsom fisk för maken – det har han ALLTID pratat om men försökt ”överkomma” medan han nu hellre backas upp i sitt försök att hålla sig undan… Vi får lägga om matstöket lite, såsom att jag och småttingarna får äta mycket fisk till lunch när fiskhataren och fiskintoleranten är borta. Vi måste köpa älgkött, och maken får äta yoghurt till mellis på jobbet! (Jag får komplettera med Proteazym när jag äter älgkött, för jag har helt klart en enzymbrist och får ont i magen när jag äter älgkött men det garanterar de beror på enzymer och jag får väl tro dem eftersom jag mår bra så länge jag är noga med dem…)

Nu måste jag bara komma på hur FASEN jag ska få i ungarna äckliga mineraler utan att få blanda det i stark chokladsås… (Uppdateringen säger att det gick bra) Sen drar tarmrensningen igång, med Super S (SUPERPREPARAT säger vi, framför allt maken som fick mängder av ny energi efter denna process!). Två veckor håller vi på, och sen börjar själva tarmläkningsprocessen med L-glutamin, silicea och MSM. Först efter att tarmen är läkt, tar man itu med parasiterna… Blä… Fasen vad less jag blir om vi inte mår bättre sen..! =D

(Fast jag vilar tryggt i tron faktiskt. Vi mår redan bättre, och allt som har kommit fram är logiskt så vi tar nya tag och fortsätter. Det blir bra!)