Kosten, vägen till hälsa

KOSTmar 02 20140 Comment

Jag inser att mitt liv inte ser ut som de flesta andras. Jag ägnar mina tankar åt saker som många inte behöver bry sig om, och jag gläds åt saker som de allra flesta aldrig reflekterat över. Så är det, jag lever mitt liv i en annorlunda verklighet. Idag är jag så glad att jag skulle kunna gråta tårar av ren och skär lycka..

Vi har kämpat så oerhört hårt, så oerhört länge, med kosten och magproblemen i det här huset. Både för egen del och för barnens del. För vår del har förändringen efter kostomläggningen varit enorm, med positiva effekter som både inkluderar påtagligt sänkt blodtryck, minskade stressymptom, minskad depression och ångest, kraftigt minskad smärta och minskat obehag, oerhört mycket bättre ork osv. För barnens del, gick det fortast att få ordning på mysets mage. Hennes problem har aldrig hunnit bli lika stora som syskonens, eftersom vi redan från början visste en del av hur vi skulle reglera kosten – vad vi skulle vara försiktiga med. Vi har fått tänka om i ett antal omgångar, men när vi till slut landade rätt så gick det ganska fort att allt rättade till sig.

För lillemans del, har magen verkligen varit ett stort problem. Ett mycket större problem tidigt, än vad vi förstod. Sedan han fick möjligheten att berätta för oss, har han berättat om hur mycket ont i magen han hade som liten. Han började medicinera som tvååring, och trots att vi lagt om kosten så fortsatte problemen. Inte förrän i somras förstod vi varför, och inte förrän då kunde vi korrigera och göra rätt. Med utökade restriktioner, vitaminer och mineraler, nyttiga bakterier och enzymer vände vi riktning. Vägen framåt har varit långsam, men stadig. När vi hittade GAPS-buljongen gavs allt en extra skjuts, och sen har allt gått från klarhet till klarhet. Han medicinerar fortfarande, men hans mage mår bättre än vad den någonsin har gjort – otroligt mycket bättre. Hela han mår bättre av detta, och det är en sån glädje att få höra honom själv reflektera över att han aldrig har ont i magen längre. Se honom må så mycket bättre. Att det sedan får många andra positiva konsekvenser är en ren bonus, men det blir en stor bonus… =)

För stumpans del, har det varit perioder där jag trott att hennes mage aldrig kommer må bra. Långa perioder där jag oroat mig för att allt ska sluta med stomi i slutänden… Det har varit så extremt svårt, och hennes mage har varit så oerhört känslig för allt. Hon har varit så selektiv, och allt kring mat har varit så svårt. Hon har haft så mycket ont, och precis allt som har varit kopplat till mag-/tarmfunktionen har varit direkt associerat till smärta och ångest. Hon har haft sina problem längst, och det kommer dröja länge innan hennes mage har återhämtat sig. Det inser vi. Men när jag nu till slut har börjat få komplettera kostrestriktionerna med att få i henne rejält med probiotika, och hon accepterat GAPS-buljongen… förändringen är så fantastisk… Även om vi nu bara är precis i början, så är hennes magfunktion nu så oerhört mycket bättre än vad det någonsin varit. Det är inte ångestfyllt längre, hon har inte ont längre, hon äter och växer och hon är glad. Visst, hon är fortfarande selektiv och lär så fortsätta att vara pga sin perceptuella problematik. Men det går inte ens att jämföra med tidigare. Hennes utveckling går från klarhet till klarhet, det är bara fantastiskt.

Jag är så glad, så glad, och så tacksam! Tack till alla er som stöttat oss i kostomläggningen, från allra första början till nu. Tack till alla andra galna föräldrar som följt oss på resan, diskuterat och vridit på allt. Tack till stumpans assistent som följsamt accepterat alla förändringar och ansträngt sig så för att stumpan ska få må bra! Tack till skolbespisningen som engagerat sig för att stumpan både ska få må bra och få chans att vidga sin matrepertoir. Tack alla! Det har varit så tufft, i perioder så otacksamt, det har kostat så extremt mycket tid och pengar och jobbiga diskussioner med sjukvården – men nu är allt värt det med råge… =)