YOGHURT!

KOSTDec 24 20130 Comment

Ok det här kommer lite malplacerat mitt i julen kanske, men det var faktiskt en tidig julklapp till mig.. =) För alla er som saknar yoghurt, som inte tål mjölk, soja och spannmål – här kommer receptet…

Koka upp lite vatten i en kastrull, låt det koka en stund, och låt det svalna bara litegrann. Ta en förpackning av Bionas ekologiska kokoskräm (köpes tex i Bodyshop) och hacka sönder den i mindre bitar i en skål. Töm på 3-4 dl av det varma vattnet och blanda om tills kokoskrämen löst sig och blandats ordentligt med vattnet. 3 dl vätska ger en ordentligt tjock yoghurt, bra till yoghurtsås som man kanske blandar med nåt annat eller om man vill ha sin yoghurt fast alt om man vill blanda den med en väldigt tunn ”sylt” el så. Jag har ännu inte testat 4 dl vatten själv, men utifrån skillnad mellan 1, 2 och 3 dl så tror jag att 4 dl ger en ganska vanlig yoghurtkonsistens. Som fil eller fruktyoghurt ungefär?

Blanda i 1-2 kapslar probiotika, av det märke du väljer och tål. Innates probiotika kör vi, då den innehåller 14 olika stammar och är bredast i landet på så sätt. Man kan ju hoppas att de flesta överlever syrningen i alla fall.. Ibland slänger jag i en Probiozym också, mest för att jag har såna som jag köpt förut för att använda till yoghurt. Blanda ordentligt, töm upp i glasburkar och ställ i yoghurtmaskin. Syra i 24 timmar, låt sedan svalna i kylskåpet. Blir bara ännu bättre om det får stå nån/några dagar. Men MUMS! Det här är frukostlycka!

”Jag har ingen yoghurtmaskin!” Är det så? Den jag köpte kostade 400 kronor och är lätt värd varenda krona. Det ska gå att syra i rumstemperatur också, men det bör nog vara 23-25 grader skulle jag tro, jämn temperatur och så får den stå längre då. Ett antal dygn skulle jag tro. Jag har testat en gång, och det syrades helt klart men tog tid och blev inte alls lika bra som det blir i yoghurtmaskinen.