Tecken på vestibulär dysfunktion

Ja, jag fortsätter tjata om vestibularis… Vill ni inte läsa så slipper ni, men ni borde..!

Det är som jag sagt tidigare, det går nästan inte att överskatta vestibularis och dess effekt på personen och funktionen. Tecken på vestibulär dysfunktion går ju att hitta på ganska många olika ställen online, men jag tänker att jag kan ge er en liten samling här också. Känns något igen..?

– dålig balans (alla varianter; från uppenbart jättedålig, till ok men ändå med svårigheter att göra långsamma balansrörelser eller till och med balansera helt stilla osv)

- försenad postural kontroll och försening gällande motoriska milstolpar såsom bemästrande av huvudkontroll, sittande, ålande, krypande och gående

- avvikande muskeltonus (grundspänning i kroppen; oftast låg tonus vilket gör barnet till ”en säck potatis” – tung och svår att lyfta tex)
- åksjuka upp förbi puberteten

- ogillande av höjder, gungor, karuseller, rulltrappor och liftar, eller tvärtom – ingen rädsla för höjder alls!

- blir lätt disorienterad, har dåligt ”riktning” eller dåligt lokalsinne

– klumpig

– har svårt att vara stilla; söker aktivt vestibulär stimulering genom aktiviteter som att gunga eller snurra (kan också välja att kompensera via proprioception vilket innebär hoppande, stampande och klappande)

– svårigheter med rymdperception; djup och 3-dimensionalitet

- dålig organisationsförmåga, ”yr” eller oorganiserat beteende

- kan inte komma på hur man ”gör” vissa aktiviteter, såsom trycka/dra i dörrar
- utmattning, håglöshet, apati, initiativlöshet

- oförmåga att mentalt rotera föremål eller vända föremål i rummet eller i aktiviteter; kan påverka såna saker som förmågan att läsa av analog klocka (vilket är en spatial förmåga) eller att förstå att multiplikation och division är samma process fast baklänges…

Det här är några exempel… Tänkvärt eller hur..? Och det är faktiskt bara rent vestibulära problem detta gäller, sen kan det tillkomma svårigheter kopplade till olika primitiva reflexer. Just allt sånt här, är precis det som vi ser en så otrolig skillnad på här hemma – på olika nivåer för olika barn. Det är delar av detta som jag fortfarande tragglar på med ”basövningar” för, för att ge mina barn ett ”centrum” att utgå ifrån i förhållande till annat – i förhållande till ALLT annat.

Magiskt… helt magiskt…