Vestibularis, den otroligt viktiga kärnan!

”It is gravity that provides us with our center, whether it be in space, in time, motion, depth or sense of self, acting as the nucleus from which all operations become possible. Problems in the balance system will have repercussions for all other areas of functioning. Such problems affect sensory systems, because all sensations passes through the vestibulary mechanism at brainstem level before being transmitted elsewhere for analysis.” – Sally Goddard Blythe

SÅ viktig är en god vestibulär funktion, att vi inte ens klarar att behålla våra förmåga att orientera om vi förlorar känslan av gravitet – pga YTTRE skäl. Dessa problem upplever tex astronauter när de tvingas ställa om från en tillvaro på jorden till en tyngdlös tillvaro i rymden. Så självklara saker som att skriva åt rätt håll, är inte längre självklara. Hur tror ni att ett barn som inte fått chansen att utveckla en god vestibulär funktion klarar alla de krav på orientation som vi ställs inför i vardagen..? När förutsättningen för att uppfatta relationer mellan sig själv och omgivningen inte finns..?

Det vestibulära systemet är det allra första systemet att utvecklas hos människan, vestibularisnerven är myeliniserad tidigt under graviditeten för att barnet ska ha optimala förutsättningar att orientera sig redan vid födseln. Efter födseln stöds barnet av de primitiva reflexerna för stora delar av sin utveckling, och ett flertal reflexer har en oerhört stark koppling till det vestibulära systemet. Hur väl utvecklas man om det enda man har att gå på är felaktig input..?