IN CONTRAST, I HAVE TO SAY – MAGIC..=)

Sensomotorik – visuell perceptionNov 01 2013
När Sabina i kommentarerna (går tyvärr inte längre att läsa) till inlägget Optometristen tog upp för Åsa, om chansen att Åsas sons ljuskänslighet också kan åtföljas av tex kontrastsvårigheter – ja då insåg jag ju att det fanns mer att testa.. När lilleman i juni var till optometristen hade vi ju testat honom en del här hemma, och sett att han hade påtagliga kontrastproblem. Väl hos optometristen såg hon väldigt tveksam ut till detta, men hon gick med på att testa. Han hade kontrastsvårigheter på båda ögonen, och det fanns en tydlig sidoskillnad med sämre kontrastsyn på ena ögat (tror också att det faktiskt var det vänstra som han annars såg bättre på då)… Så kontrastsvårigheter hade han ju definitivt. Nu har jag inte möjlighet att testa honom så specifikt här hemma, men jag plockade i alla fall fram det lea-test som jag använde mig av redan i juni.

Jag tror att jag berättade om det då, men för att fräscha upp minnet:
 Det är en vit syntavla med ljusgrå siffror på i olika storlekar. När jag visade lilleman den i juni och frågade vad han såg, så tittade han förundrat både på mig och tavlan; ”vitt”..? Hur han än försökte så kunde han inte se något. Tills jag plockade fram ett par gulbruna solglasögon och lät honom prova igen; ”hur kan de bara dyka upp så där..??” Vi hade då en diskussion om det där med kontrast och hur det fungerar, och så var tanken initialt att be om lätt färgade glas när han fick sina glasögon. Nu glömde vi bort att be om det, och i slutänden använde han ju inte heller sina glasögon så det gjorde ju inte direkt något.. =D

I alla fall, så plockade jag nyss fram tavlan igen. Jag visade den för lilleman, och direkt när han såg den så pekade han på siffra efter siffra.. Även om det kändes överflödigt så frågade jag honom vad han såg; ”siffror” =). Även om jag inte vet exakt HUR bra kontrastseende han nu har, så har det utan tvekan blivit enormt mycket bättre. Lite synd att hon inte testade när vi var hos optometristen… Hade varit lite kul att ha sett siffrorna mer exakt. Vi tycker oss märka att han även i vardagen är lite mindre ljuskänslig, men det är fortfarande en sak som kan besvära honom. Men, tja, det blir ju väldigt spännande att se var det landar.. Tänk om han faktiskt inte behöver få migränanfall av att spendera lite längre stund i en ny miljö sen..? Då kanske till och med skolan faktiskt kan överlevas..