SYN – OM ATT FÅ CHANS ATT FÖRSTÅ

Sensomotorik – visuell perceptionOkt 08 2013

Japp, idag experimenterades det.. Lilleman var ordentligt nervös inför badet, men jag lovade att han skulle få bestämma helt själv om han ville syntesta eller inte. Väl där, tog han mod till sig. ”Jag vill prova.”
Jag drog igång strömmen, hoppade i, och kom långsamt närmare medan jag hejade åt honom. Vi provade några gånger, och sen pratade vi. Han log avspänt och sa ”jag såg dig i hålet, mamma!” Jag ställde den jätteintressanta frågan; såg du en eller två..? ”Jag såg bara en.”

Lilleman har hittills aldrig kunnat fokusera och se en gemensamt blick på längre avstånd än två meter, men här såg han alltså en samlad bild på mer än 10 meters avstånd.. Hur är det möjligt, kan man ju undra. Jag är helt övertygad om att det är omgivningarna som gör det. Den ”rörliga/skakande” miljön precis runt strömmen möjliggör för honom ATT fokusera, då kan han fokusera blicken och se i 3d. Han erkände att det var lite svårt att behålla en samlad bild hela tiden när jag närmade mig, men med tanke på att han ALDRIG tränat ackommodation på det avståndet så är ju det i sig inte särskilt konstigt… =) Väl hemma frågade han mig ”varför kan jag se bara en i hålet, men inte annars..?” Så vi har haft lite lektion, han och jag. Vi har dels gått igenom basala delar såsom ögonens synbana och vad som möjliggör för 3d-syn och för oss att undvika dubbelseende. Men också sensomotorik, lite om reflexernas betydelse och hur ögonmotoriken påverkas av allt detta. Han förstår det, men undrade ändå ”hur spinner vi vidare..?” =D

Det här kommer att bli bra i längden, så är det. Det tar sin tid, men han kommer se bra när han blir lite äldre. Han kommenterar också själv att det nu efter träningsrevideringen faktiskt är ”lite lättare att styra händerna konstigt nog”, vilket ju är ytterligare ett tecken på att det går åt rätt håll.
Tänk tänk tänk om man kunde få tjuvkika lite in i framtiden..! Om ett år, om två, om tre – se var vi är då… =)