”Varför gillar du att titta på rinnande vatten..?”

Autism i vardagen, Sensomotorik – motorik, Sensomotorik – visuell perceptionOkt 03 2013

Ja… igår vågade jag mig på att fråga lilleman.
”Visst gillar du att titta på rinnande vatten? Och på saker som blinkar, snurrar och så..?”

”ja.”

”Varför? Vad är det du gillar med det?”

Det tog en stund för honom att förstå vad jag menade. Det är ofta svårt för honom att direkt veta vad jag är ute efter – svårt att ställa om och tänka att det inte ser ut lika för mig.

”För att de sakerna inte försvinner. Allt annat försvinner när jag försöker titta på det.”

Så enkelt.. Tänk så enkelt det är, om man bara vet vad man ska fråga…
Jag sitter och skakar på huvudet över min egen dumhet en stund, att det tagit så lång tid för mig också att faktiskt fråga…. Det har funnits där hela tiden, hans intensitet i kontakten när jag tex sjungit teckensång – hans ihärdiga sätt att visa att jag måste jobba med händerna. Hans sätt att nästan alltid titta på läpparna när han tittar på mig. Hans flackande blick, hans frustration över att jag bett honom att ”titta” när han vänt huvudet och tittat lite åt ett annat håll… Så dum jag är! Som han har kommunicerat! Sen undrar jag:


”Hur känns det i kroppen? När du tittar på såna saker menar jag, hur känns det inuti..?”
”Det känns skönt. Som att jag faktiskt finns här i världen i varje stund.”

Smaka på de orden. ”Som att jag faktiskt finns här i världen i varje stund.” Ta in det ordentligt, och så försöker du sen tänka dig hur det skulle vara om allt du försöker fästa blicken på – försvinner. Tänk dig hur det skulle vara att försöka orientera sig enbart utifrån perifera intryck – för det är vad lilleman gör. Han måste titta vid sidan av det han egentligen fokuserar på, och ändå koncentrera sig på det han ser i periferin. Oavsett vad han vill titta på. Lägg till att du oftast ser dubbelt, och att kroppen inte gör vad du säger åt den att göra. Sen försöker du tänka efter hur lätt det då skulle vara att med hjälp av arm och finger, eller med hjälp av ögon, göra något så ”enkelt” som att peka på något du vill ha. Att kommunicera det allra enklaste.

Hur skulle du vilja bli hjälpt? Genom att någon gång på gång instruerar, promptar det omöjliga – eller genom att någon lär dig att använda din egen kropp..? Hjälper dig skapa mening av sinnesintrycken..?